Om de stad voor dit concept tot leven te brengen onderzochten we verschillende stijlen van architectuur die vanaf de industriële revolutie waren ontwikkeld. We waren al eerder gecharmeerd door de Art Deco beweging, die een chique stijl met veel sierlijke geometrische vormen hanteerde, en een soort optimisme voor ontwikkeling en techniek uitstraalde. Veel voorbeelden van de architectuur van deze stijl gebruikte echter veel staal en kleuren die we niet voelden passen bij het vrij nuchtere Holland. Verder zoekende naar Nederlandse voorbeelden hiervan, kwamen we bijvoorbeeld langs de Stijl, maar vonden pas echt een goeie match met de Amsterdamse school. Een expressionistische vorm van architectuur rond 1910 tot 1930. Gekenmerkt door sterke geometrische vormen en de typerende (rode) bakstenen van Nederlandse woningen. Net als Art Deco vonden we dat het een soort speels optimisme en futurisme uitstraalde. Het voelde bovendien zeer Nederlands.
Voorbeelden van de Amsterdamse school.
Na enkele voorbeelden te hebben bekeken en een lijst van vereiste gebouwen te hebben ontwikkeld zijn we aan de slag gegaan. Dit zijn enkele voorbeelden van gebouwen die we hebben ontworpen.
Een arbeidershuis.
Meer na de break!
Flats.
Villas.
We besloten onderscheid te maken in het type huis door de kleur van de bakstenen aan te passen. Waar de arbeidershuizen rood waren, besloten we hoe rijker de woning is hoe dichter bij geel deze komt.
Naast woonplekken zijn er ook werkplekken nodig in de stad. Hiervoor hebben we een selectie aan winkels, fabrieken en warenhuizen. Ook hier experimenteerden we met kleur. Door de commerciële gebouwen bijvoorbeeld blauwe tinten te geven onderscheiden we ze van huizen.
Een winkelstraat.
Goederenopslag en silo's.
Winkelcentrum.
Fabriek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten