woensdag 7 november 2012

Playtest voertuigen

Deze playtest is een vervolg op de vorige playtest betreft de ontwikkeling van steden ten opzichte van voertuigen. In deze playtest wilden we playtesters vragen wat voor soort stad ze verwachten bij het zien van bepaalde voertuigen. We hebben de playtesters verteld dat ze als denkpatroon moeten nemen dat voertuigen de stad ontwikkelen.


STAP 1 VERSCHILLENDE CATEGORIEËN

We hebben geprobeerd de kanten waar een stad heen kan groeien op te delen in (versimpelde) catogorien. Het kan hierbij natuurlijk ook mogelijk zijn dat een stad wat van elke catogorie heef. We hebben de mogelijke ontwikkelingen verdeeld in de volgende catogorien:




  • Drukke volle stad
    In de stad wonen veel mensen, ze wonnen in grote flatgebouwen. Er is veel leven op straat en er zijn veel winkels om alle behoeften van deze mensen te voldoen.
    Aanname: Doordat het zo druk is, is er geen ruimte voor eigen auto's. Mensen laten zich vooral vervoeren dmv openbaar vervoer: bussen, trams, metro's en taxi's. Een soort middenklasse gevoel moet uitgestraald worden.
  • Rijke stad
    De mensen die in de stad wonen zijn erg rijk. Ze hebben grote villa's, er zijn veel grote tuinen aanwezig. Ook zijn er veel luxe vakantie resources en veel entertainment voor rijke mensen.
    Aanname: Doordat luxe het functioneel overstijgt, hebben mensen huizen die te groot zijn, rijden ze in dure (milieu vervuilende) grote auto's of sportwagens. Het gaat bij het auto ontwerp vooral om het gezien worden.
  • Arbeiders stad
    Een erg grote stad waar veel mensen dicht op elkaar wonen. De huizen lijken op elkaar en zelfs wijken lijken generiek te zijn. Veelal is in deze steden veel industrie te vinden waar deze mensen werken.
    Aanname: Doordat de mensen het niet heel breed hebben maar wel naar de industriegebieden moeten reizen hebben veel mensen goedkope oude autootjes.
  • Distributie stad
    Een stad vooral gericht op het handelen en vervoeren van goederen. Hierbij moet vooral gedacht worden aan een haven stad of een stad liggend aan een druk treinen/weg -net. Er is in deze stad veel industriegebied te vinden met containers, veel wegen/rails en een eventuele grote haven.
    Aanname: Doordat er veel goederen vervoerd rijden er veel vrachtwagens op en aan om goederen te vervoeren.

STAP 2
Om de gegeven aannames te testen willen we deze toetsen bij verschillende playtesters, welke stad denken hun bij het zien van een bepaald voertuig. We hebben daarom bij elke bovengenoemde geschetste stad foto's van voertuigen gezocht die het meest representatief zijn bij de kenmerken van die stad. Met het team hebben we gediscussieerd welke foto bij welke stad zou horen.

Hieronder de foto's die volgens ons het beste een bepaalde stads-ontwikkeling categorie representeren:


Bus - Drukke volle stad


Cadillac - Rijke stad


Lada - Arbeiders stad


Vrachtwagen - distributie stad



STAP 3

We hebben playtesters de foto's laten zien, en hun verwachtingen van de stad die hierbij horen genoteerd. De playtesters wisten niet van onze aannames of typen steden af.

De playtest is vrij goed gegaan; alle playtesters noemden bijna precies de eigenschappen op die wij bedoelden bij een voertuig. Enkele aantekening hierbij voor de distributiestad, deze kwam niet bij iedereen goed uit de verf. We lieten voor deze stad een vrachtwagen zien maar mensen verwachten hierbij mee grote lange wegen over de heuvels en niet een krappe stad met veel vrachtwagens. We kregen de suggestie om iets kleinere vrachtwagens te tonen (bestelbusjes).


Pakketbus - een mogelijke betere kandidaat om een distributie stad te representeren



Conclusie

We hebben in dit onderzoekje de mogelijke groei van een stad in 4 categorieën opgedeeld. Bij elke categorie een voertuig gekozen die het best de eigenschappen van deze stad representeert. Vervolgens hebben we deze voertuigen aan playtesters laten zien en hun gevraagd welk type stad ze hierbij verwachten. Hun verwachten hebben we vergeleken met onze categorieën en aannames. Enkel de vrachtwagen die de distributie stad moest representeren gaf niet bij iedereen het gewenste beeld. We kregen als feedback dat een kleinere vrachtwagen (bestelbus/pakketjesbus) wellicht beter de gewenste eigenschappen zouden representeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten